Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Υπέρ της πώλησης ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ;

Η αυριανή απεργία των φαρμακοποιών, σε αντίδραση στην πρόταση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πώληση Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) στα σουπερμάρκετ, είναι ευκαιρία να δούμε κάποια πράγματα για το συγκεκριμένο θέμα.

Όταν συζητάμε για απελευθέρωση των φαρμακείων, αναφερόμαστε σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα τρία διαφορετικά πράγματα:

Κατάργηση γεωγραφικών περιορισμών. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, συνήθως υπάρχουν γεωγραφικά κριτήρια σχετικά με το πού επιτρέπεται να ανοίξει φαρμακείο. Αυτά τα κριτήρια αφορούν κυρίως στο πλήθος των ατόμων που εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί ένα φαρμακείο και στην απόσταση από προϋπάρχοντα. Σε κάποιες χώρες, όπως στη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Κατάργηση ιδιοκτησιακών περιορισμών. Στις χώρες που θέτουν περιορισμούς, φαρμακεία επιτρέπεται να έχουν μόνο φαρμακοποιοί. Επίσης, και στις περισσότερες απελευθερωμένες αγορές απαγορεύεται σε ορισμένες κατηγορίες, όπως π.χ. γιατρούς και φαρμακοβιομηχάνους, να έχουν φαρμακεία, για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων.  Ένας άλλος περιορισμός αφορά το πλήθος των φαρμακείων που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης, με τις απελευθερωμένες αγορές να επιτρέπουν πολλαπλές άδειες.

Έχει ενδιαφέρον εδώ να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον των χωρών που απαγορεύουν την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς. Το Δικαστήριο, με απόφασή του στις 19/5/2009, αποφάσισε ότι, παρόλο που οι ιδιοκτησιακοί περιορισμοί περιορίζουν την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών και των κεφαλαίων, οι περιορισμοί αυτοί μπορούν να διατηρηθούν στις εθνικές νομοθεσίες. Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε την προσφυγή της.

Φυσικά, αυτό δεν απαγορεύει σε μία χώρα όπως η Ελλάδα να άρει τον περιορισμό.

Απελευθέρωση των σημείων πώλησης ΜΥΣΥΦΑ. Την τελευταία δεκαετία, υπάρχει μία τάση να επιτρέπεται η πώληση ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων, ακόμα και σε χώρες όπου ισχύουν γεωγραφικοί και ιδιοκτησιακοί περιορισμοί. Μόνο 10 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. απαγορεύουν πλήρων την πώληση ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων, έναντι 18 που την επιτρέπουν (αν και κάποιες όχι όλων των ΜΥΣΥΦΑ).

Sale of OTC medicines outside pharmacies in 28 European countries

Ποια είναι η επίπτωση της απελευθέρωσης στην τιμή των φαρμάκων;

Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων (συνήθως είναι αυτά που αποζημιώνονται από τα εθνικά συστήματα υγείας) καθορίζονται διοικητικά και δεν είναι αντικείμενο ελεύθερου ανταγωνισμού. Επομένως, η γεωγραφική και ιδιοκτησιακή απελευθέρωση της αγοράς δεν έχει αντίκτυπο στην κρατική φαρμακευτική δαπάνη.

Υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες αναφορικά με τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ στις τιμές. Οι λίγες αυτές μελέτες δείχνουν ότι, σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε κανείς βασιζόμενος στην οικονομική θεωρία, η αύξηση του ανταγωνισμού μέσω του πολλαπλασιασμού των σημείων πώλησης δεν οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους για τον πελάτη. Και σίγουρα δεν οδηγεί σε αύξηση, όπως διατείνονται οι απεργούντες φαρμακοποιοί.

Εκεί όπου η απελευθέρωση έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο, είναι στην ευκολία του ασθενούς να βρει το φάρμακο που χρειάζεται. Τα φαρμακεία και τα άλλα σημεία πώλησης πολλαπλασιάζονται και το ωράριο λειτουργίας τους διευρύνεται. Η βελτίωση αυτή όμως, αφορά κυρίως τις αστικές περιοχές, γι αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένα κίνητρα για να λειτουργούν φαρμακεία και σε λιγότερο ελκυστικές περιοχές. Τέτοια κίνητρα υπάρχουν ακόμα και σε πλήρως απελευθερωμένες αγορές, όπως στην Αγγλία.  

Όλα αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά το report Competition Issues in the Distribution of Pharmaceuticals του ΟΟΣΑ (18/3/2014). Αυτό που δεν λέει το report, είναι ότι περισσότερα σημεία πώλησης ΜΥΣΥΦΑ σημαίνει ότι περισσότεροι φαρμακοποιοί θα βρουν εργασία. Με δεδομένο το οξύ πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα, αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι αρκετό για να μην οπισθοχωρήσει η κυβέρνηση.

Τέλος, το Report of the Working Group on Promoting Good Governance of Non-Prescription Drugs in Europe (2013) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντά με συγκεκριμένες προτάσεις στην ανησυχία του ΠΦΣ αναφορικά με την υπερκατανάλωση φαρμάκων στην οποία θα οδηγηθούν, υποτίθεται, οι Έλληνες, αν απελευθερωθούν τα σημεία πώλησης ΜΥΣΥΦΑ. Με προτάσεις και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από τις ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες η απελευθέρωση ισχύει ήδη, η έκθεση προτείνει την ενθάρρυνση, εκ μέρους των κυβερνήσεων και των επαγγελματιών της υγείας, της ανάληψης πρωτοβουλιών στους πολίτες για την προστασία της υγείας τους, με στόχο την αποσυμφόρηση των εθνικών συστημάτων περίθαλψης και τη μείωση του κόστους.

Περιέργως λοιπόν, στο ειδικό θέμα του να επιτραπεί η πώληση Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εκτός φαρμακείων, εγώ είμαι με την κυβέρνηση. Αλλά μάλλον η κυβέρνηση τελικά δεν θα είναι με τον εαυτό της. 

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/10/2015 12:16 π.μ.

    http://youtu.be/OTKxFBquMDI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/10/2015 7:05 π.μ.

    πει τε μου λοιπον, αφου τα ξερετε ολα αυτα, καιοπως βλεπετε η πωληση ΜΥΣΥΦΑ , δεν επιβαρυνει τον κρατικο προυπολογισμο, και επισης θαλεγα οτι απο την πωληση τους εκτος φαρμακειων , το κρατος δεν πορκειται νακερδισει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, και δεν βοηθαει σε τιποτα το δημοσιονομικο προβλημα της χωρας, προς τι ο λογος ναπανε εκει?
    Απλα ενα ακομα κομματι της πιτας, να φυγει απο μια ταξη ανθρωπων που ζουν και εργαζονται στη χωρα και μαζι τους δουλευουν αλλες τοσες κατηγοριες ανθρωπων, και να δωθει σε 5 μεγαλα τραστ και 5 μεγαλες οικογενειες της χωρας.
    Τα χρηματα που βγαζουν μαλιστα αυτοι οι ανθρωποι καταναλωνονται εντος της χωρας και κανει κυκλο το χρημα, γιατι με αυτα πληρωνουν τα νοικια τους τους υπαλληλους τους, τους λογαριασμους τους κλπ, ενω τα χρηματα που μπαινουν στα μεγαλα τραστ πανε απευθειας εξω (ενα μικρο μερος μενει εδω στους μισθους των υπαλληλων τους που ειναι των 250 300 ευρω καθως τους κρατανε ολους σε καθεστως τετραωρης εργασιας για να πληρωνουν λιγοτερα ενσημα , αρα και ΤΟ ΙΚΑ βγαινει χαμενο)
    Ουτε νεεςθεσεις εργασιας θα παραχθουν, ουτε κερδος θ αεχει η χωρα, ουτε καν ο καταναλωτης - ασθενης, παρα μονο ενα πολυ μικρο αρχικο κερδος , σε μια εικονικη πτωση τιμων , που θα εξατμιστει μεσα στον πρωτο χρονο , μικραινοντας η αλλαζοντας τις συσκευασιες , και ετσι ριχνοντας τις τιμες ΕΙΚΟΝΙΚΑκαι μονο. Οτι εγινε με τα γαλατα (το φερνω σαν απραδειγμα) που πεσανε ΤΑΧΑ μου οι τιμες τους , αλλα κανεις δεν προσεξε οτι πωλουνται σε συσκευασιες ΙΔΙΕΣ με αυτες που πωλουνταν ΠΡΙΝ (γιατι τωρα αλλαξαν γενικα)στα φαρμακεια , αλλα ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. ΧΜΑΝΕΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΟΥΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΜ.
    ΕΠΙΣΗΣ, η αγορα της αγγλιας οχι μονο δεν ειναι πληρως απλευθερωμενη , αλλα επειδη γνωριζω, ο κλαδος των φαρμακειων προ ενος χρονου , ΕΓΙΝΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ , ΔΛΔ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΝΕΕς ΑΔΕΙΕς ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥς ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ. Και εδω λοιπον βλεπω οτ παρουσιαζεται τα στοιχεια κατα πως σας βολευει . Δεν ξερω τι ειναι ακριβως η Δραση που αντιπροσωπευετε , αλλα μπορω να φανταστω.
    Αντε και εκπροσωπος τυπου των Τζαμπο σας ευχομαι.
    Καλημερα σας
    Μακης Λαμπριανιδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Να πωλούνται ΜΥ(Η)ΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνεται το μονοπώλιο σε μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων. Όντως οι φαρμακοποιοί θα χάσουν ένα κομμάτι της πίτας, αλλά ισχύει το προηγούμενο. Εσείς πείτε μας γιατί πρέπει να το διατηρήσουν εις βάρος όσων θέλουν κι αυτοί να μπουν στην αγορά.

      2. Αλλαγές στις συσκευασίες δεν γίνονται τώρα επειδή τα ΜΥΣΥΦΑ πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία; Ελάτε τώρα. Όσο για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ (αλλά η πρόταση της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο σουπερμάρκετ) ανήκουν όλες σε Έλληνες. Όπως ακριβώς και τα φαρμακεία. Οι δε παραγωγοί των ΜΥΣΥΦΑ οι ίδιοι θα είναι. Κερδισμένος βγαίνει πελάτης, που θα μπορεί να βρίσκει το προϊόν που θέλει ευκολότερα.

      3. Η αγορά της Αγγλίας είναι απελευθερωμένη. Υπάρχει μόνο ένας περιορισμός ως προς την απόσταση, που εισήχθη πρόσφατα (και που αναφέρεται στο link). Αν θέλετε να κάνουμε σύγκριση ποια είναι πιο απελευθερωμένη, πείτε μου, μπορεί κάποιος να ανοίξει Boots στην Ελλάδα;

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος6/10/2015 9:50 π.μ.

    Οι απελευθερωμένες τιμές δεν οδηγούν σε αύξηση panadol extra 14 χάπια σε σουπερ μάρκετ της Αγγλίας 2,40 λίρες ήτοι 3,27 ευρώ (http://www.tesco.com/groceries/product/details/?id=268408027) Ελλάδα τιμή καθορισμένη από το κράτος σε συσκευασία με 16 χάπια 2,26 ευρώ (http://www.galinos.gr/web/drugs/main/drugs/panadol-e) μπείτε και συγκρίνετε τιμές . Μη πούμε για τη Γερμανία που οι τιμές είναι 3-4 φορές πάνω. Ο λόγος απελευθέρωσης της τιμής είναι ξεκάθαρος και το ζητάνε οι πολυεθνικές για να καθορίζουν αυτές τις τιμές που θέλουν. Επίσης ο χάρτης που παραθέτετε είναι παλιός. Η Σουηδία που έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στο θέμα της καταγραφής στατιστικών υγείας πριν μερικούς μήνες απαγόρευσε τη πώληση φαρμάκων από τα Σούπερ Μάρκετς γιατί αυξήθηκαν κατά πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από κακή χρήση των εν λόγω φαρμάκων. Όσο για το επάγγελμα του φαρμακοποιού μπορείτε να μου εξηγήσετε σε ποια χώρα της Ευρώπης βλέπετε τόσα πολλά φαρμακεία ? Η Θεσσαλονίκη με 1 εκατ. πληθυσμό έχει 1300 φαρμακεία όσα ολόκληρη η Αυστρία με 10 εκατ. Ο ασθενής βρίσκει το φάρμακό του στην Ελλάδα με μεγαλύτερη ευκολία στην Ελλάδα από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη. Όσο για το επιχείρημα που ακούω συνέχεια να μπει φαρμακοποιός στα ΣΜ τι θα λέγατε να βάζαμε κι ένα γιατρό δίπλα στις μπριζόλες να κάνει διαγνώσεις, ένα δικηγόρο δίπλα στα λαχανικά να δίνει νομικές συμβουλές κ.ο.κ.
    δε θα απελευθέρωνε ακόμα περισσότερο το επάγγελμά τους ?
    Χρήστος Ξανθόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/11/2015 12:28 π.μ.

      Google:

      Panadol Advance 500mg Tablets
      (16)
      Tesco £1.45
      Waitrose 95p
      Sainsbury's £1.25
      ASDA £1.45
      Morrisons £1.45
      Ocado £1.45
      Boots £1.65

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/11/2015 1:44 μ.μ.

      panadol advance 20 tabl 2 ευρώ στην Ελλάδα όσο οι 16 ταμπλέτες στην Αγγλία. Τώρα δείτε και το γάλα και τα υπόλοιπα προϊόντα σε Ελληνικό ΣΜ και σε ξένο.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος6/10/2015 10:11 π.μ.

    Μου αρεσει η επιχειρηματολογια σας οτι ουσιαστικα η απελευθερωση σε ολα τα επαγγελματα αυτη ειναι η παγκοσμια ταση(αποφευγοντας να μας εξηγησετε οτι αυτη η ταση ειναι καθοδηγουμενη απο πολυεθνικες)
    Αληθεια γιατι αποφευγεται επισης να μας ανακοινωσετε το ποσοστο Ανεργιας στο κλαδο των Φαρμακοποιων?
    Αληθεια γιατι υποννοειτε (χωρις να το εκφραζετε βεβαια γιατι θα εκτιθεστε) οτι η Ευρωπαικη Επιτροπη??? ουσιαστικα εκανε στροφη 180 μοιρων χωρις καποια προφανη αιτιολογια...η μαλλον αποφευγετε να μας πειτε οτι εγινε για λογους διαδυλαξης της δημοσιας υγειας?
    τελικα πειτε μας ποιου τα συμφεροντα εκπροσωπειτε εσεις και η παραταξη σας?
    Αλεξανδρος Σταματακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν διαβάσατε επιμελώς, γιατί θα είχατε δει ότι αυτά που γράφω είναι διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ και προτάσεις της Ε.Ε..

      Η Ε.Ε. δεν έκανε στροφή, απλώς αποδέχθηκε, και ορθώς, την απόφαση του Ε.Δ. Η οποία όμως δεν απαγορεύει στα κράτη να απελευθερώνουν τις αγορές τους, απλώς δεν το επιβάλλει.

      Τα επαγγέλματα πρέπει να απελευθερωθούν για λόγους ισονομίας. Το κράτος πρέπει να αποδίδει ελάχιστα μονοπώλια με πολύ αυστηρά κριτήρια. Τα ΜΥΣΥΦΑ δεν είναι ένα από αυτά κατά τη γνώμη μου - σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα, προφανώς.

      Διαγραφή
  5. Κι επειδη επιλέξατε να σταματήσετε στο 2013 την "ενδελεχή" έρευνα σας για το θεμα να σας βάλω να κάνετε δουλειά να ξεσκουριασετε...? Υπαρχει κάπου α)μια έκθεση του ΟΟΣΑ, β)μια έκθεση του ΠΟΥ και γ) μια απόφαση ΕΔ που δε συμφωνούν με τα μεστά συμπεράσματα σας. Πιστεύω θα τις έχετε διαβάσει, ναι...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμένω με αγωνία να μας διαφωτίσετε εσείς. Και η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι του 2014.

      Διαγραφή