Athens Voice, 22/12/2022
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022
Lobbying: μία νόμιμη, χρήσιμη και επικίνδυνη δραστηριότητα
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
Τράπεζες: κακό χωριό τα λίγα σπίτια;
Athens Voice, 6/12/2023
Τον Νοέμβριο του 2019 η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έλεγχο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, υπήρχαν «υπόνοιες για συνεννοήσεις μεταξύ των τραπεζών για κοινή συμπεριφορά» αναφορικά με διάφορες χρεώσεις και προμήθειες, ενδεχομένως και καταγγελίες από μικρότερες τράπεζες. Ο Υπουργός Ανάπτυξης είχε δηλώσει ότι «εφ' όσον το κοινό αίσθημα, όπως εκφράζεται και από τις καταγγελίες πολιτών στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τα μέσα ενημέρωσης και προφανώς και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντέλλεται από το Σύνταγμα να το διερευνήσει».
Ακολούθησε εκκωφαντική σιγή ιχθύος.
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022
Αγορανομικές αστειότητες
Το «καλάθι του νοικοκυριού» εμπεδώνει την πεποίθηση ότι οι τιμές εξαρτώνται από κυβερνητικές παρεμβάσεις – προφανώς όχι μόνο όταν μειώνονται, αλλά και όταν αυξάνονται! – ενώ αυτό δεν ισχύει.
Η κυβέρνηση, επειδή δεν μπορεί να επανιδρύσει την αγορανομία και να επαναφέρει τις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές των αγαθών, όπως ίσως θα ήθελε*, κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει ότι ελέγχει την κατάσταση. Κι έτσι, με πρωτοβουλίες όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», για άλλη μία φορά εμπεδώνεται στον κόσμο η λανθασμένη πεποίθηση ότι με κυβερνητική παρέμβαση μπορούν να ελεγχθούν οι τιμές.
Η κυβέρνηση, επειδή δεν μπορεί να επανιδρύσει την αγορανομία και να επαναφέρει τις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές των αγαθών, όπως ίσως θα ήθελε*, κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει ότι ελέγχει την κατάσταση. Κι έτσι, με πρωτοβουλίες όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», για άλλη μία φορά εμπεδώνεται στον κόσμο η λανθασμένη πεποίθηση ότι με κυβερνητική παρέμβαση μπορούν να ελεγχθούν οι τιμές.
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022
Οι τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και η λειτουργία της οικονομίας
Ο δανεισμός αυξάνει την περιουσία που διαχειρίζεται ο δανειολήπτης και ταυτόχρονα του δημιουργεί αντίστοιχη υποχρέωση αποπληρωμής. Όταν αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά με ανταγωνιστικούς όρους. Γιατί επομένως δαιμονοποιούμε τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων; Γιατί θεωρούμε ότι είναι ιερό το δικαίωμα στην ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων για τα οποία δεν έχει καταβληθεί τίμημα;
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022
Πολεμώντας την ακρίβεια με κεντρικό σχεδιασμό
Στην Ελλάδα αφενός δεν έχουμε διαμορφώσει μία αγορά που να έχει τις απαραίτητες αντοχές για να αντιμετωπίσει αυτές τις έκτακτες καταστάσεις με περισσότερη αποτελεσματικότητα, και αφετέρου η κυβέρνηση φαίνεται ότι προκρίνει τα επιδόματα και τους θεσμικούς περιορισμούς, που καλλιεργούν ένα κοινωνικό προφίλ.
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022
Πόσο ελεύθερη είναι η επιλογή που στιγματίζει σε μία κλειστή κοινωνία;
Οι περισσότερες ανθρώπινες συμπεριφορές αποκτούν νόημα εντός του κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο αναπτύσσονται. Είναι λάθος να τις μελετούμε και να προσπαθούμε να τις εξηγήσουμε εκτός αυτού του πλαισίου.
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022
Η υποχρεωτική κάλυψη του σώματος και της κεφαλής είναι μόνο η πιο εμφανής από τις ελευθερίες που στερούνται οι γυναίκες στο Ιράν
Αυτό το συμβολικό κομμάτι ύφασμα είναι μια συνεχής υπενθύμιση σε όλες τις γυναίκες ότι στερούνται την εξουσία να λαμβάνουν τις πιο βασικές αποφάσεις για τη ζωή τους και την δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Όλες οι επιλογές τους περιορίζονται και ρυθμίζονται από ανδροκρατούμενες αρχές.
Τρίτη 24 Μαΐου 2022
Πόσο συχνές είναι οι ψευδείς καταγγελίες για βιασμό;
Οι γυναίκες δεν συνηθίζουν να καταγγέλλουν άσχετους άνδρες για να τους εκδικηθούν. Η υπόθεση της Θεσσαλονίκης είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.
Η υπόθεση της καταγγελίας βιασμού στη Θεσσαλονίκη, για την οποία η εισαγγελέας Πρωτοδικών εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την απαλλαγή του κατηγορουμένου, αναζωπύρωσε την κουβέντα αναφορικά με τις ψευδείς καταγγελίες από γυναίκες εναντίον ανδρών για βιασμό. Χωρίς λοιπόν να μπαίνουμε στην ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι οι ψευδείς καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση αυτές δεν είναι συνήθεις – αποτελούν ένα μικρό ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 2%-10% του συνόλου (8% σύμφωνα με σχετική έρευνα του FBI).
Πέμπτη 5 Μαΐου 2022
Απειλείται η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα;
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) κατέταξαν την Ελλάδα στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών, σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου.
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022
Σε τι διαφέρουν οι Σαουδάραβες επενδυτές από τους Ρώσους ολιγάρχες;
Γιατί επιβραβεύουμε την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία, αλλά επιδιώκουμε την προσέλκυση επενδύσεων από την αυταρχική και ανελεύθερη Σαουδική Αραβία;
Το Σάββατο 12/3 η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 81 ανθρώπους. Ολόκληρο το 2021 είχε εκτελέσει 69.
Αυτές τις ημέρες διεξάγεται στο Ριάντ το Saudi-Greek Investment Forum. Σε αυτό συμμετέχουν αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες, όπως επίσης και στελέχη της κυβέρνησης. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα καθώς και διερεύνηση δυνατοτήτων επέκτασης των ελληνικών επιχειρήσεων στην σαουδαραβική αγορά.
Τρίτη 8 Μαρτίου 2022
#BreakTheBias: σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις με αφορμή την ημέρα της γυναίκας
Τι σημαίνει φεμινισμός σήμερα;
Φεμινισμός είναι και σήμερα αυτό που ήταν πάντα: η αντίληψη ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα. Δεν είναι - ποτέ δεν ήταν - να νομίζεις ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες, ή να μισείς τους άνδρες. Δεν σημαίνει να μην αναδεικνύεις τη θηλυκότητά σου. Σημαίνει απλώς ότι η αξία του κάθε ανθρώπου δεν εξαρτάται από το φύλο του.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022
Τα μέτρα του ιδιωτικού και τα σταθμά του Δημοσίου
Την προηγούμενη εβδομάδα η κακοκαιρία προκάλεσε χάος στην Αττική. Το χάος έφερε για άλλη μία φορά στην επιφάνεια τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά με τα οποία στη χώρα μας αντιμετωπίζεται το κράτος έναντι του ιδιώτη, όταν εκτελούν ακριβώς την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η Αττική Οδός είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.
Η Αττική Οδός είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022
Η Απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη Λάρκο και ο αδιάφορος Έλληνας φορολογούμενος
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με Απόφασή του που δημοσιεύθηκε στις 20/1, καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει κατ’ αποκοπή ποσό ύψους €5,5 εκατ. και χρηματική ποινή ύψους άνω των €4,3 εκατ. ανά εξάμηνο καθυστέρησης από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, διότι δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στη Λάρκο.
Τα χρήματα αυτά θα επιβαρύνουν βεβαίως τον Έλληνα φορολογούμενο.
Τα χρήματα αυτά θα επιβαρύνουν βεβαίως τον Έλληνα φορολογούμενο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)