Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Α-διαφάνεια στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Όπου δεν μπαίνει το φως…


Ανακαλύπτουν σήμερα πολλοί ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας), για τις οποίες τόση κουβέντα γίνεται, με αφορμή τη σύλληψη και, πλέον, προφυλάκιση του τέως υπουργού κ. Τσοχατζόπουλου. 

Δεν θα έπρεπε να απορούν. Η αδιαφάνεια είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Προφανώς, οι αποφάσεις ενός οργάνου όπως το ΚΥΣΕΑ δεν είναι για όλα τα μάτια, και μάλλον καλώς δεν αναρτώνται στη Δι@ύγεια. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις η αδιαφάνεια δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο, εκτός από την προσπάθεια παρακράτησης της πληροφορίας, ώστε να είναι δυσχερέστερος, αν όχι ανύπαρκτος, ο έλεγχος από τους πολίτες. 

Τον Ιούνιο του 2008 είχα ζητήσει εγγράφως από τη Βουλή να μου στείλει αντίγραφο των πρακτικών της επιτροπής, νομίζω οικονομικών υποθέσεων, στην οποία είχε κληθεί να καταθέσει ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος,  σχετικά με τη συμμετοχή της MIG στον ΟΤΕ. Η αρμόδια υπηρεσία με ενημέρωσε ότι τα πρακτικά δεν δίνονται στους πολίτες, μόνο στους βουλευτές.  Θα θυμάστε ωστόσο ότι το περιεχόμενο της κατάθεσης του κυρίου Βγενόπουλου ήταν σε όλες της εφημερίδες. Δεν μπορούμε παρά να συμπεράνουμε ότι λάθρα το είχαν πληροφορηθεί. 

Φυσικά, παρόμοιες πρακτικές είναι αδιανόητες σε άλλες δημοκρατίες (πιο προηγμένες από τη δική μας;). Στις ΗΠΑ οι εξεταστικές επιτροπές του Κογκρέσου είναι σχεδόν πάντα ανοιχτές στο κοινό (όλοι έχουμε δει αποσπάσματα ή αναπαραστάσεις σε ταινίες), ενώ η δικαστική εξουσία δεν διστάζει να καλεί ως μάρτυρα τον ίδιο τον Πρόεδρο, αν κρίνει ότι χρειάζεται. Στη Βρετανία, είχαμε πιο πρόσφατα την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τη λεγόμενη The Leveson Inquiry, η οποία να σημειωθεί μεταδιδόταν ζωντανά από το διαδίκτυο. Στην τελευταία αυτή περίπτωση μάλιστα, κατηγορούμενος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα παγκοσμίως, η News Corp. 

Παραθέτω πιο κάτω τα email που αντάλλαξα με τη Βουλή. Από την ανάγνωση των άρθρων που αναφέρονται δεν μου φάνηκε ότι προκύπτει σαφώς απαγόρευση δημοσιοποίησης, αλλά έκρινα ότι δεν είχε νόημα να επιμείνω…

Subject: RE: πρακτικά Επιτροπής
Date: Thu, 26 Jun 2008 09:39:11 +0300
From: epitropes@parliament.gr
To: gpano…

Κυρία Πανοπούλου,
Ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 40 παρ. 5) μόνο στην περίπτωση άσκησης νομοθετικού έργου ή κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά το άρθρο 70 παρ. 2 και 6 του Συντάγματος από τις Επιτροπές προβλέπει ότι για την τήρηση των πρακτικών εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 61 του Κανονισμού (δημοσίευση των Πρακτικών της Ολομέλειας).
Αυτή η περίπτωση (άρθρο 70 παρ. 2 και 6 του Συντάγματος) εφαρμόζεται σε ορισμένα μόνο νομοσχέδια από όσα κατατίθενται, στα οποία δεν περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο που σας ενδιαφέρει.                                                                     
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης,
Αικατερίνη Παν…

From: Georgia Panopoulou [mailto:]
Sent: Monday, June 23, 2008 11:23 AM
To: Δνση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Subject: RE: πρακτικά Επιτροπής

Κυρία Παν…,
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Μήπως σας παρακαλώ θα μπορούσατε να μου υποδείξετε το σχετικό άρθρο του κανονισμού της Βουλής;
Σας ευχαριστώ για την προσοχή και είμαι σε αναμονή της απάντησής σας,

Γεωργία Πανοπούλου



Subject: πρακτικά Επιτροπής
Date: Fri, 20 Jun 2008 10:11:21 +0300
From: epitropes@parliament.gr
To: gpano

Διεύθυνση
Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Κυρία Πανοπούλου,
Σας γνωρίζουμε ότι τα πρακτικά των Επιτροπών δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Βουλής.
Από τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής δεν προκύπτει η δυνατότητα να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας, διότι στα πρακτικά των συνεδριάσεων των Επιτροπών, τα οποία δεν δημοσιεύονται, έχουν πρόσβαση μόνο οι Βουλευτές.
 Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης

 Αικατερίνη Παν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου