Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Περί ανισότητας των φύλων ενώπιον της φορολογικής Διοίκησης

Η Μαρίνα και ο Μιχάλης ήταν πέρυσι από τους λίγους τυχερούς που ξέφυγαν από την εκδικητική μανία του υπουργείου οικονομικών και είχαν ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ! Για την ακρίβεια, η επιστροφή αφορούσε την εκκαθάριση των εισοδημάτων της Μαρίνας. Επειδή το ζευγάρι είχε καταθέσει τη δήλωση μόλις άνοιξε το σύστημα, αυτή εκκαθαρίστηκε γρήγορα, ελέγχθηκε, διασταυρώθηκε ότι δεν χρωστούσαν στο Δημόσιο αυτοί και οι συγγενείς τους μέχρι τρίτου βαθμού και ενημερώθηκαν ότι μπορούσαν να περάσουν μετά από κάποια ημερομηνία για να εισπράξουν το συγκλονιστικό ποσό των 368 ευρώ, στο οποίο υπολόγιζαν για τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου.



Μία Πέμπτη του Ιουλίου πρωί-πρωί λοιπόν, πήγε η Μαρίνα στη ΔΟΥ για τα διαδικαστικά. Το ζήτημα ήταν εντελώς τυπικό. Αλλά δεν εξυπηρετήθηκε. Διότι, «ο υπόχρεος» της δήλωσης ήταν ο σύζυγος. Εκείνη ήταν απλώς «η σύζυγος». Δεν μπορούσε η ίδια να παραλάβει την επιταγή της επιστροφής του φόρου που αφορούσε τα δικά της εισοδήματα και η οποία εκδίδεται στο όνομα του συζύγου/«υπόχρεου». Χρειαζόταν εξουσιοδότηση από τον σύζυγο! Επαναλαμβάνω: χρειαζόταν εξουσιοδότηση από τον σύζυγό της για να εισπράξει τη δική της επιστροφή φόρου. Από τη ΔΟΥ την ενημέρωσαν ότι το μόνο που η ίδια μπορούσε να κάνει είναι να πληρώσει, αν ποτέ υπήρχε κάποια οφειλή – έχουν φροντίσει γι αυτό, ο καθένας μπορεί να πληρώσει οφειλές οποιουδήποτε ΑΦΜ, δεν παίζουμε με αυτά.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ήδη από το 2002 με συνεχείς παρεμβάσεις του, καλεί τη Διοίκηση να καταργήσει τις αδικαιολόγητες διακρίσεις με βάση το φύλο που αφορούν τη φορολογία της οικογένειας της οποίας οι δύο σύζυγοι συνδέονται με γάμο. Η Διοίκηση κωφεύει. Τότε, το 2002, η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του ΥΠΟΙΚ είχε με έγγραφό της αναγνωρίσει την ανάγκη προσαρμογής των σχετικών διατάξεων και είχε δεσμευτεί να εισηγηθεί τις ανάλογες τροποποιήσεις στην πολιτική ηγεσία. Παρήλθαν πολλά έτη χωρίς καμία αλλαγή και αργότερα το υπουργείο ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι δεν εξετάζεται τροποποίηση των διατάξεων, υπαναχωρώντας από την πρότερη θέση του.

Ακόμα χειρότερα, από φέτος, με τα εισοδήματα των μισθωτών ήδη προεγγεγραμμένα στις ηλεκτρονικές δηλώσεις, οι «υπόχρεοι» σύζυγοι μπορούν να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις τους ζεύγους ή της οικογένειας χωρίς καν να τις έχουν δει οι γυναίκες τους. Αν οι γυναίκες μπουν, με τους δικούς τους κωδικούς, στο Taxis για οποιονδήποτε λόγο, τα στοιχεία των συζύγων τους είναι κρυφά για λόγους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων!

Η τοποθέτηση της κυρίας Σαββαΐδου στη θέση της ΓΓΔΕ είναι μία ευκαιρία να ανταποκριθεί επιτέλους η Διοίκηση στο χρόνιο αυτό αίτημα πολλών φορολογουμένων και του Συνηγόρου του Πολίτη και να πάψει να προσβάλει την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων φορολογουμένων γυναικών που συνεισφέρουν ισότιμα και δυναμικά στα δημόσια έσοδα (για να συντηρούνται τα τεράστια δημόσια έξοδα): να παρέχεται η δυνατότητα στους συζύγους να υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Η υλοποίηση του αιτήματος έχει πολύ χαμηλό δημοσιονομικό κόστος – μόνο το κόστος προσαρμογής της εφαρμογής - και ουδόλως αφορά τον τρόπο φορολόγησης της οικογένειας (εδώ πρέπει να ξαναπούμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που φορολογεί επαχθέστερα τους γονείς από τους εργένηδες). Μπορούν να ξεκινήσουν μετατρέποντας το «ο υπόχρεος» σε «ο σύζυγος» ή «ο φορολογούμενος» και το «η σύζυγος» σε «η φορολογουμένη».

Τριάντα ένα χρόνια μετά την κατάργηση του παλαιού αστικού κώδικα (αρ. 1387) που προέβλεπε ότι «ο ανήρ είναι η κεφαλή της οικογενείας και αποφασίζει περί παντός ό,τι αφορά τον συζυγικόν βίον…», καιρός είναι να προσαρμοστεί πλήρως και η φορολογική Διοίκηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου