Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θέλω να ξεκινήσω βλέποντας τα θετικά: τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, η πρόοδος που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά την ισότητα των φύλων είναι τεράστια, σε σύγκριση με οτιδήποτε είχε επιτευχθεί τους προηγούμενους αιώνες.

logo International Women's Day
Βεβαίως, τα αιτήματα, ακόμα και αυτά του προηγούμενου αιώνα, παραμένουν επίκαιρα, αν και μεταλλαγμένα: μπορεί πλέον το δικαίωμα της ψήφου να είναι δεδομένο, αλλά η επί ίσοις όροις συμμετοχή στην πολιτική παραμένει ζητούμενο. Οι γυναίκες μπορούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητες, αλλά σε καμία χώρα του κόσμου δεν αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες για την ίδια εργασία, ενώ ακόμα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επαγγελματική τους εξέλιξη μόνο και μόνο λόγω του φύλου τους. Ζητούμενο παραμένει και η αυτοδιάθεση του σώματος: μετά την επανάσταση του αντισυλληπτικού χαπιού, λίγα πράγματα έχουν γίνει και η αμφισβήτηση παραμένει έντονη, ακόμα και στην προοδευτική Ευρώπη.

Πλέον πάντως, οι ανισότητες ακούγονται και συζητούνται έντονα: μετράμε την οπισθοχώρηση που έχει στοιχίσει η πανδημία, μετράμε συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας (η Ελλάδα είναι 26η μεταξύ των 29 χωρών του ΟΟΣΑ, 2019) και προσπαθούμε να την ενισχύσουμε – π.χ. θεσμοθετώντας τη γονική άδεια και για τους πατέρες, ή δημιουργώντας δομές φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους - υπάρχουν διεθνείς δείκτες για τη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια (επίσης 26η, και 22η στη συνολική συμμετοχή σε διοικητικές θέσεις), γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί η παρουσία τους ως ειδήμονες στη δημόσια σφαίρα (π.χ. συνέδρια), κ.α. Υπάρχουν παγκοσμίως πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες, και αυτό είναι μία καλή εξέλιξη που πρέπει να αναγνωριστεί και να ενισχυθεί. Όλοι έχουν ρόλο στην προσπάθεια για την ισότητα: οι γονείς, για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους, οι πολιτικοί, για τις επιπτώσεις της νομοθεσίας που προωθούν, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίζουν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα στις αξιολογήσεις, στις προαγωγές και στις προσλήψεις, τα σχολεία, για τις προσλαμβάνουσες που δημιουργούν, κάθε κοινωνική ομάδα.

Ένας κόσμος ισότητας είναι ένας καλύτερος, πλουσιότερος και πιο ευτυχισμένος κόσμος, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να αξιοποιούν τα ταλέντα και να πετυχαίνουν τις επιδιώξεις τους, απαλλαγμένοι από βαρίδια με μόνη αιτιολογία το πώς γεννήθηκαν.

Δημοσιεύθηκε στο emea.gr, 8/3/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου