Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ!

Στη σελίδα 284 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ, υπάρχει η κυνική διαπίστωση ότι τον νέο φόρο ακινήτων, που μονιμοποιεί το «προσωρινό» χαράτσι και θα καταλογίσει φόρο στην περιουσία αυξημένο κατά 41,4% σε σχέση με φέτος, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας. Αντιγράφω από την Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών των Ρυθμίσεων: "Από τη θέσπιση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναμένονται να βεβαιωθούν συνολικά 3,25 δισ. ευρώ και να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ". Ήδη, ωστόσο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων από φόρους περιουσίας έχουν αυξηθεί κατά 86%, από την αρχή του έτους, από 500 εκατ. στα 932 εκατ. (βλ. εδώ). Τους συμπολίτες μας αυτούς που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν το αδηφάγο κράτος αναμένουν διώξεις, κατασχέσεις, δημεύσεις περιουσιών, κ.α. αυτές όμως οι συνέπειες δεν αναφέρονται στην «Έκθεση Συνεπειών».

Στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλές διατάξεις που παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα – διατάξεις που δίνουν στη διοίκηση εξουσίες που συντρίβουν τον πολίτη. Αρκετές από αυτές έχουν συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες, όπως η δυνατότητα προληπτικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων (αρ. 46), αν η εφορία κρίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα ο πολίτης να μην πληρώσει έγκαιρα τα όσα του ζητηθούν και η αυτόματη παρακράτηση του εσόδου από πώληση περιουσίας (π.χ. σπιτιού) από τη ΔΟΥ έναντι οφειλών προς το Δημόσιο, ακόμα και αν αυτές εξυπηρετούνται κανονικότατα από τον πολίτη.


Άλλες προβλέψεις ακούστηκαν λιγότερο αλλά είναι εξίσου ή και περισσότερο ανατριχιαστικές: προβλέπεται (άρ. 42 παρ. 8) ότι: «Σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης σοβαρών συμφερόντων του Δημοσίου (…) μπορεί με γραπτή συναίνεση του Γενικού Γραμματέα να μην χορηγηθεί αποδεικτικό ενημερότητας, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα ορίζονται περιπτώσεις διασφάλισης δημοσίου συμφέροντος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής». Δηλαδή μόνος του, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο, ο Γ.Γ. Εσόδων θα μπορεί να στερεί το αποδεικτικό φορολογικής από οποιονδήποτε πολίτη.

Η έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου της εξουσίας είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ο έλεγχος και η λογοδοσία εγγυώνται τη δημοκρατία.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελείται από 344 σελίδες και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ευτελίζοντας έτσι και προσβάλλοντας ακόμα μία φορά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Συνολικά, το νομοσχέδιο αυτό είναι λαμπρό παράδειγμα της προχειρότητας και του κυνισμού με τον οποίον νομοθετεί η κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΟΙΚ: περιλαμβάνει 62 τροποποιήσεις του νόμου 4172 και 121 τροποποιήσεις του νόμου 4174 που ψηφίστηκαν πριν από πέντε μόλις μήνες!

Γι αυτό, ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ! Η αντίδραση των πολιτών απέναντι σε αυτή την αυθαιρεσία της κυβέρνησης πρέπει να είναι έντονη και καθολική. Πάρτε τηλέφωνο το πολιτικό γραφείο του κυβερνητικού βουλευτή της περιοχής σας, γράψτε του email, στείλτε του μήνυμα στο twitter, στο Facebook. Δηλώστε ότι δεν θα ξαναδεί την ψήφο σας αν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Κινητοποιήστε τους φίλους σας και τους συγγενείς σας. Πρέπει να καταλάβουν ότι η αυθαιρεσία έχει κόστος.
Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, μην τους ψηφίσετε. Εδώ http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Ana-Eklogiki-Perifereia/ μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των βουλευτών ανά περιφέρεια. 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ!

(Δημοσιεύθηκε στην Athens Voice στις 18/12/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου