Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

"Αντικειμενική" πολυγλωσσία

Η αγορά ακινήτων δεν λειτουργεί ομαλά και δεν υπάρχει ικανό στατιστικό δείγμα για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές, υποστήριξε εν περιλήψει το Δημόσιο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής 13 πολιτών σχετικά με τη μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Οι πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλά στελέχη της Δράσης, με πρωτοβουλία της οποίας έγινε η προσφυγή, θύμισαν στην κυβέρνηση και στο δικαστήριο ότι ο νόμος 1249/1982, με το οποίο καθιερώθηκαν οι αντικειμενικές, επιτάσσει την αναπροσαρμογή τους με συγκεκριμένη μεθοδολογία ανά διετία: «Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο τιμές αναπροσαρμόζονται το βραδύτερο ανά διετία με τις κατά την παρ. 2 του παρόντος αποφάσεις του Υπουργού των Οικονομικών». 

  
Οι αντικειμενικές αξίες του 2007 (από τότε έχουν να αναπροσαρμοστούν στις περισσότερες περιοχές) ήταν χαμηλότερες από τις πραγματικές. Επομένως σήμερα με την πτώση της αγοράς έχουν πλησιάσει τις πραγματικές. Με αυτό το δεύτερο επιχείρημα και αναιρώντας το πρώτο, το Δημόσιο (θεώρησε ότι) ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του στην ίδια δίκη. Πώς ξέρει το Δημόσιο ότι οι αντικειμενικές είναι κοντά στις πραγματικές, αν όπως υποστηρίζει δεν έχει στοιχεία για τις πραγματικές; 

Τις ίδιες ημέρες δύο κυβερνητικοί βουλευτές, σε αντίθεση με ό,τι υποστήριξε η κυβέρνηση στην οποία μόλις έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, θεώρησαν ότι υπάρχει επαρκές δείγμα και ότι από αυτό συμπεραίνεται ότι οι αντικειμενικές είναι πολύ υψηλότερες των πραγματικών. Ο βουλευτής κ. Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε, με ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ στη Βουλή, την αναπροσαρμογή των «αντικειμενικών» αξιών στον νομό Ιωαννίνων όπου εκλέγεται, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις πραγματικές. Σημειώνω εδώ ότι είναι εκπληκτικό πώς μετά από πέντε χρόνια κρίσης, οι βουλευτές (αλλά και συνδικαλιστές και άλλοι εκπρόσωποι μεγάλων κοινωνικών ομάδων) συνεχίζουν να προωθούν τα άμεσα, δικά τους, τοπικιστικά, συντεχνιακά πολλές φορές, συμφέροντα, αντί αυτών του συνόλου. Πιο έξυπνα κινούμενη, η βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε στις 13/10 τροπολογία για τη μείωση όλων των αντικειμενικών αξιών σε όλη την επικράτεια κατά 30%. 

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Καλογιάννη, ο ΥΠΟΙΚ κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τη Βουλή ότι στις 13/8/2014, «συστήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή με έργο τη μελέτη και την εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος». 

Επομένως, και ο ΥΠΟΙΚ ξέρει αν μη τι άλλο ότι υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών τιμών ακινήτων. Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών άφησε να διαρρεύσει ότι προωθεί τον έλεγχο «πόθεν έσχες» επί της τιμής που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας (αλλά θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως βάση για τους δεκάδες άλλους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα τις εξωπραγματικές αντικειμενικές), επειδή η υποχρέωση ανάλωσης κεφαλαίου και αιτιολόγησης «πόθεν έσχες» στο ύψος της «αντικειμενικής» αξίας είναι ένας από τους παράγοντες που καθηλώνουν την αγορά ακινήτων, καθώς πλέον οι πραγματικές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές. 

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, την εβδομάδα που στο ΣτΕ το Δημόσιο υποστήριζε ότι δεν έχει στοιχεία για τις τιμές των ακινήτων σήμερα, «ανώτερος παράγοντας του υπ. Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρέμβαση νωρίτερα (δηλαδή πριν το 2016) στο ζήτημα με μείωση των αντικειμενικών προκειμένου να προσεγγίσουν στις εμπορικές». 

Κι αν δεν φτάνουν αυτά, το τμήμα ανάλυσης της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι, κατά μέσο όρο, οι αντικειμενικές τιμές σήμερα είναι υψηλότερες κατά 15%-20% από τις εμπορικές σε πανελλαδικό επίπεδο. «Στις πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου (με βάση το ύψος της αντικειμενικής τιμής) αλλά και στις πολύ υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου... οι εμπορικές αξίες είναι σήμερα εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό, ή ακόμα και στο ? της αντικειμενικής τιμής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητράκος, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της ΤτΕ, σε πρόσφατο συνέδριο. 

Άρα, γνωρίζουν οι βουλευτές της, γνωρίζει ο υπουργός οικονομικών της, γνωρίζει η ΤτΕ, αλλά η ίδια η κυβέρνηση υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν γνωρίζει πού κυμαίνονται σήμερα οι πραγματικές τιμές των ακινήτων. Η αλήθεια είναι ότι ανήθικα και εκβιαστικά φορολογεί περιουσία που δεν υπάρχει. Πώς όμως θα συντηρήσει τους κομματικούς στρατούς; Πώς αλλιώς θα έχει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (πολλές από τις οποίες είναι πρόωρες, για να νομίζουν οι ιθαγενείς ότι μειώνεται το Δημόσιο), όπως πολύ ειλικρινά είπε πρόσφατα ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την απόφαση του ΣτΕ.

capital.gr, 15/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου