Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η ευτυχία του να είσαι σαλιγκάρι

Σύμφωνα με την 4η αξιολόγηση της πορείας το Μνημονίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό εισπραξιμότητας του νέου φόρου ακινήτων ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε μόλις 72% (σελ. 32), και παράλληλα προβλέπεται η νομοθέτηση της δυνατότητας να βγαίνει σε πλειστηριασμό η ακίνητη περιουσία των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μόλις στο 1/3 της «αντικειμενικής» αξίας της ή και χαμηλότερα (σελ. 157). Ο ατυχής οφειλέτης φορολογούμενος που θα χάνει περιουσία πολύ μεγαλύτερης πραγματικής αξίας για μερικές χιλιάδες ευρώ, θα συνεχίσει να διώκεται για το υπόλοιπο της οφειλής προς το Δημόσιο!
Δηλαδή, η κυβέρνηση:
Ομολογεί εμμέσως αλλά σαφώς ότι οι πραγματικές αξίες των ακινήτων υπολείπονται σημαντικά των (δήθεν) αντικειμενικών.
Φορολογεί με αντικειμενικές αξίες στην πλειονότητά τους κολλημένες στο 2008, όταν οι πραγματικές αξίες των ακινήτων ήταν πολύ υψηλότερες. Φορολογεί έτσι ανύπαρκτη ουσιαστικά περιουσία και σε πολλές περιπτώσεις «αρνητική» περιουσία, αν το ακίνητο είναι αγορασμένο με δάνειο που δεν έχει εξοφληθεί.
Οδηγεί τους φορολογούμενους σε απόγνωση (και το ξέρει, γι αυτό προβλέπει ότι το 28%, που είναι ένα τεράστιο ποσοστό, δεν θα καταφέρει να πληρώσει) και στη συσσώρευση χρεών στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν: υπάρχουν σήμερα 2,5 εκατομμύρια ΑΦΜ με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. τον μήνα.
Βγάζει σε πλειστηριασμό την περιουσία των πολιτών, για χρέη που ξεκινούν από 500€.
Αναγνωρίζει όμως, αλλά μόνο για τις ανάγκες του Δημοσίου, ότι οι αντικειμενικές αξίες με τις οποίες φορολογεί είναι εκτός πραγματικότητας και γι αυτό προτίθεται να νομοθετήσει την αγνόησή τους, όταν τη βολεύει, δηλαδή όταν εκπλειστηριάζει ακίνητα οφειλετών, ώστε να μπορεί να τα υφαρπάζει ευκολότερα.
Παρανομεί, καθώς αρνείται να αναπροσαρμόσει πριν το 2017 τις αντικειμενικές αξίες στην πραγματικότητα της αγοράς, παρά τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις τόσο από τον νόμο περί αντικειμενικών αξιών (που προβλέπει αναπροσαρμογή ανά διετία) όσο και από τα μνημόνια (που προέβλεπαν αναπροσαρμογή το 2012). Ορισμένοι πολίτες καλούνται να  πληρώσουν τόσους φόρους που είναι σαν να ενοικιάζουν το ιδιόκτητο σπίτι τους από το Κράτος!
Έχει πρακτικά αφανίσει την αγορά ακινήτων, καθώς με τις νέες ανεφάρμοστες προβλέψεις περί «υπεραξίας» δεν έχει γίνει καμία πράξη μέσα στο 2014.
Ουσιαστικά δηλαδή, δημιούργησε συνθήκες πλασματικής κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, για να πουλήσει μετά τις εκλογές τα ακίνητα αυτών που χρωστούν στην εφορία σε εξευτελιστική τιμή σε όσους έχουν μετρητά. Σε αυτούς βεβαίως θα περιλαμβάνονται και κάποιοι Έλληνες πρωταγωνιστές στο πάρτι του μαύρου χρήματος της τελευταίας εικοσαετίας αλλά και διεθνείς εταιρίες που εξειδικεύονται στην σκύλευση των θυμάτων των οικονομικών καταστροφών (vulture funds).
Αν δεν είναι όλα αυτά ανηθικότητα, κλοπή, κοροϊδία και πλήρης έλλειψη σεβασμού στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών, τι είναι;
Η Δράση έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά των παράνομων και εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών. Προτείνει την κατάργηση όλων των υπαρχόντων φόρων, τη θέσπιση ενός μόνο ανταποδοτικού φόρου ακίνητης περιουσίας, τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση για τις ανάγκες της, και τη φορολόγηση του πραγματικού εισοδήματος του πωλητή όταν το ακίνητο αλλάζει ιδιοκτήτη.
Στις δημοτικές εκλογές που έρχονται, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν τους συνδυασμούς που στηρίζουν αυτή την πρόταση, όπως το «Δικαίωμα στην πόλη» με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα. Να πιέσουν με την ψήφο τους για μία πραγματικά ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση - που δεν θα διαπλέκεται με την κεντρική κυβέρνηση επειδή θα χρηματοδοτείται από αυτήν – και για δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. 
Με την ψήφο μας μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο.

Δημοσιεύθηκε στην Athens Voice στις 29/4/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου