Μπροστά στην πιθανότητα άμεσων εκλογών και στη δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ που «θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές», πληθαίνουν οι πληροφορίες για τις συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματος και τα σχόλια για τις αντικρουόμενες δηλώσεις των στελεχών του. Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε επίσημα κείμενα ότι θα προχωρήσει σε «κατάργηση των Μνημονίων, κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων και άμεση επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, ακύρωση των επαχθών όρων τους και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», ενώ ο αρχηγός του και πιθανός αυριανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι «εμείς θα βαράμε το νταούλι/ζουρνά/λύρα και οι αγορές θα χορεύουνε» (29/11 και εντεύθεν…), ενώ ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος δηλώνει ότι «δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία με τους δανειστές» (11/12), πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κωλοτούμπα και θα αναγκαστεί να ακολουθήσει σχετικά «μνημονιακή» πολιτική. Αν μη τι άλλο, υπάρχουν προηγούμενα αντίστοιχα παραδείγματα!
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014
Κι αν παραταθεί το πρόγραμμα;
Η παράταση του μνημονίου, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες:
- Διασφαλίζει τη φθηνή χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βγαίνοντας η Ελλάδα από το μνημόνιο, οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε άντληση ρευστότητας από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), ο οποίος είναι αρκετά ακριβότερος. Αυτό θα έχει συνέπειες και στο κόστος του δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, που ήδη είναι περιορισμένος και ακριβός.
- Εξασφαλίζει ότι η δόση των 1,8 εκατ. ευρώ από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. θα εκταμιευτεί και δεν θα χαθεί λόγω της αρνητικής αξιολόγησης.
- Διευκολύνει την ομαλή μετάβαση στην πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (ECCL). Οι όροι αυτοί δεν έχουν προσδιοριστεί, εξ όσων γνωρίζω, αλλά σίγουρα θα περιλαμβάνουν κάποιου είδους επιτήρηση.
- Επιτρέπει τη διατήρηση στην Ελλάδα του αποθεματικού των περίπου 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τη χρήση των οποίων έχουν εκφραστεί διάφορες προτάσεις.
- Καθυστερεί την ένταξη της Ελλάδας στις χώρες που παρακολουθούνται για την υλοποίηση των στόχων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή (την πορεία προς) δημόσιο χρέος που δεν θα υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ της χώρας και έλλειμμα όχι μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, στο πλαίσιο του μνημονίου η Ελλάδα σήμερα έχει πιο ήπιους στόχους.
- Απαιτεί την έγκριση των κοινοβουλίων των εταίρων μας.
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014
Τι είπε ο νομπελίστας;
Πριν από λίγο καιρό, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia Edmund Phelps, τιμημένος το 2006 με Νόμπελ οικονομίας, επισκέφθηκε την Ελλάδα και μίλησε σε μια εκδήλωση, οργανωμένη από τον σύλλογο αποφοίτων του Harvard. Στην ίδια εκδήλωση, με αντικείμενο το «πώς ο δυναμισμός ενός έθνους μπορεί να οδηγήσει σε ευημερία, δημιουργία θέσεων εργασίας και ευδαιμονία», μίλησαν μεταξύ άλλων και οι υπουργοί της κυβέρνησης κ.κ. Χαρδούβελης και Δένδιας. Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στα πολλά και όμορφα που έχει καταφέρει η χώρα τα τελευταία χρόνια, χάρη στα οποία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο στη σχέση της με τους δανειστές. Ανέλυσαν εκτενώς και υπερηφάνως τις σπουδαίες μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, που εξακολουθεί να συνταξιοδοτεί υγιείς 50άρηδες και να απαγορεύει την ίδρυση φαρμακείου αν ο επιχειρηματίας δεν είναι ο ίδιος φαρμακοποιός.
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
Τώρα ξύπνησε η τρόικα;
Στο παρά 5' της εξόδου από το μνημόνιο, έχουμε φτάσει να συζητάμε για πολλοστή φορά τα αυτονόητα.
Βεβαίως και πρέπει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, ειδικά μάλιστα για τους προνομιούχους ασφαλισμένους των πρώην ευγενών ταμείων και των ΔΕΚΟ. Το κατώτατο όριο των 62 ετών είναι απολύτως λογικό και θα έπρεπε να έχει θεσπιστεί εδώ και χρόνια σε μία χώρα που γερνάει και που φυλλορροεί παραγωγικές θέσεις εργασίας - το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ήταν ένας από τους παράγοντες που επιτάχυναν τη χρεοκοπία και αποτρέπουν την ανάκαμψη.
Βεβαίως και πρέπει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, ειδικά μάλιστα για τους προνομιούχους ασφαλισμένους των πρώην ευγενών ταμείων και των ΔΕΚΟ. Το κατώτατο όριο των 62 ετών είναι απολύτως λογικό και θα έπρεπε να έχει θεσπιστεί εδώ και χρόνια σε μία χώρα που γερνάει και που φυλλορροεί παραγωγικές θέσεις εργασίας - το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ήταν ένας από τους παράγοντες που επιτάχυναν τη χρεοκοπία και αποτρέπουν την ανάκαμψη.
Για μείωση δαπανών έχετε ακούσει τίποτα;
Πριν από δύο εβδομάδες, με μία πραγματικά σημαντική απόφαση, το ΣτΕ α) δέχθηκε τη θέση των μελών, στελεχών και φίλων της Δράσης, ότι δεν μπορεί να φορολογείται περιουσία που δεν υπάρχει, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί δραματικά στις περισσότερες περιοχές στα χρόνια της κρίσης, β) διαπίστωσε ότι η Διοίκηση παρανομεί, καθώς δεν έχει εφαρμόσει τον νόμο που προβλέπει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών ανά διετία, και γ) τη διέταξε να ορίσει νέες τιμές εντός εξαμήνου. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει όλους τους Έλληνες, καθώς όχι μόνο οι δεκάδες φόροι ακινήτων αλλά και μία σειρά από προνοιακά επιδόματα που αποδίδονται με κριτήριο την περιουσιακή κατάσταση έχουν ως βάση υπολογισμού τις αντικειμενικές αξίες.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)